РУССКОЯЗЫЧНЫЙ
СЕМЕЙНЫЙ
ДЕТСКИЙ САД
   Etusivu      Suomeksi

Ainoa venäjänkielinen perhepäivähoito Turussa on mainio mahdollisuus oppia venäjää äidinkielenä. Hoitoon otetaan sekä jo venäjää osaavia lapsia että täysin suomenkielisiä, joille perhepäivähoito toimii kielikylpynä.

Lapset eivät opi kieltä samalla tavalla kuin aikuiset: he eivät tarvitse oppikirjoja ja kielioppisääntöjä, vaan kieli imeytyy heidän aivoihinsa arkielämän tilanteissa. Tämä kyky heikkenee ja pikkuhiljaa häipyy jo kuuden vuoden iässä. Sen vuoksi, mitä varhaisemmin lapsi oppii kieliä, sitä parempi on tulos. Yksi keino siihen on vieraskielinen perhepäivähoito. Leikkimällä päivittäin muiden lasten kanssa sekä puhumalla heidän ja hoitajan kanssa, lapsi oppii nopeasti ja helposti toista kieltä. Kahden kielen oppiminen jo vauvaikäisenä rikastuttaa elämää ja antaa mahdollisuuksia. Tutkimukset osoittavat, että kaksikielisten lasten on helpompi oppia vieraita kieliä myöhemmin elämässään, koulussa opiskeleminenkin sujuu usein kaksikielisillä vaivattomammin.

Vanhempia voi huolestuttaa se, että päivähoidon jälkeen lapsi rupeaa puhumaan vierasta kieltä heillekin, eikä ymmärrä omia vanhempia. Se ei tule tapahtumaan, jos lapsi saa monipuolisia kielivirikkeitä suomeksikin, eli puhuu paljon vanhempien ja sukulaisten kanssa, leikkii, katsoo TV-ohjelmia ja kuuntelee kirjoja. Kaksikielisille lapsille kehittyykin vahva taju siitä, kumpaa kieltä he käyttävät missäkin paikassa ja tilanteessa ja kenen henkilön kanssa. Kaksikielinen lapsi toki hallitsee usein tietyn aihealueen paremmin toisella kielellä. Epätasapainoa voi hillitä harrastukset, ystävät ja sukulaiset.

Kaikista tärkeintä lapsen kielenkehityksessä on inhimillinen vuorovaikutus jutteluineen ja keskusteluineen, jolloin lapsi oppii käyttämään kieltä oikein elämän eri tilanteissa. Perhepäivähoidossani pienokaiset leikkivät venäläisille lapsille tyypillisiä leikkejä, tutustuvat venäläisiin kirjoihin, itse esittävät ja katsovat nukke- sekä sormiteatteria. Kieli on sidottu tiheästi kulttuuriin, sen takia kielen kehityksessä valtava rooli on kielileikeillä, loruilla ja lauluilla. Kulttuurin yksi tärkeä osa on juhlat: uudenvuoden juhlassa meillä vierailee Pakkasukko, lapset koristelevat joulukuusen ja laulavat joululauluja; ja naistenpäivän muistoksi kaikki äidit ja isoäidit saavat lasten askartelemia lahjoja.

Perhepäivähoidossani lapsilla on mahdollisuus tutustua kirjaimiin ja numeroihin, he oppivat askartelemaan eri materiaaleista, värittämään, piirtämään jne. Käymme myös lasten teatteriesityksissä, museoissa, metsässä ja muissa mielenkiintoisissa paikoissa. Liikkumistakaan ei ole unohdettu: lapset kiipeilevät kiipeilytelineellä kotona, juoksevat ja hyppivät esterataa pitkin ulkona; sekä talvella käyvät liukumäessä tai voivat jopa kokeilla hiihtämistä.

Perhepäivähoitoryhmässä on vain neljä lasta, mikä antaa mahdollisuuden huomata jokaisen pienokaisen tarpeet. Ihan pienet saavat riittävästi apua ja syliä, vähän isommat saavat kokeilla ja kysyä. Puhumme paljon ihan kaikesta, jotta lapset ymmärtävät, miten maailma toimii, mitä metsässä kasvaa ja miksi ilmapallo lentää. 

Jos kaksikielisyys vaikuttaa teistä lupaavalta idealta, soita minulle. Olen itse kaksikielisen lapsen äiti ja monikielisyys on kiinnostunut minua aina, sen vuoksi olen tutkinut sitä mm. Turun yliopistossa. Koulutukseltani olen venäjän kielen ja kirjallisuuden opettaja. Lapsenne tulevat kuulemaan korrektia ja monipuolista venäjän kieltä, tutustuvat venäjän ja maailman kirjallisuuden klassisiin teoksiin, ja 5-6-vuotiailla on myös mahdollisuus oppia lukemaan. Opettajana osaan myös huomata lasten kehityksen mahdollisia poikkeuksia ja kiinnitän paljon huomiota puheen ja ääntelyn oikeaan kehitykseen. Sen vuoksi perhepäivähoidossani leikin lasten kanssa myös hienoismotoriikkaa ja kasvolihaksia vahvistavia leikkejä.

Olen asunut Suomessa jo yli 7 vuotta ja puhun sujuvasti suomea. Venäjänkielinen perhepäivähoito sijaitsee rauhallisella Varstatiellä, Kuralan kylämäen lähellä. Hoitopaikka vastaa kaikkiin suomalaisen perhepäivähoitojärjestelmän vaatimuksiin. Ota yhteyttä!